Let op salderen per maand (voor mensen met panelen thuis)

Dit keer een nieuwsitem met een service aan onze leden die thuis panelen hebben.

Wie thuis panelen op het dak heeft, krijgt een verrekening van teruggeleverde energie met van het net afgenomen energie. Ofwel, wie 2000 kWh van het net afneemt, en 1600 kWh teruglevert, betaalt slechts 400 kWh. Als iemand meer teruglevert dan afneemt, wordt de volledige vergoeding van de stroomprijs (incl energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE)) alleen berekend voor de teruglevering tot je het nulpunt hebt bereikt. Lever je daarna nog meer terug en word je dus netto leverancier, dan neemt de energiemaatschappij die “overschotstroom” af tegen alleen de kale energieprijs.

Nu komt hem de kneep: die verrekening (“saldering” geheten) behoort op jaarbasis te gebeuren, maar er zijn signalen dat sommige maatschappijen dit op maand- of kwartaalbasis doen. En dat is onrechtmatig, wat dan wordt in de zomer het altijd optredende overschot goedkoop afgerekend door de energieleverancier terwijl ze in de winter over de volle mep de inclusieve prijs vangen. Dit mag niet. Voor de thuispanelers onder ons: kijk dus hoe de saldering plaatsvindt. Meer informatie en een voorbeeld brief voor dwarsliggende energiemaatschappijen:

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i27735/salderingsregeling-voorbeeldbrief-acm-voor-eigenaren-zonnepanelen-die-benadeeld-worden-door-energiebedrijven