Wijkverduurzaming: Samen aanpakken!

Kijk wat  er allemaal gedaan kan worden met behulp van onze energiecoaches.

Krijg je al zin? Ga naar https://www.gratisenergiecoach.nl/ of stuur een mail naar info@noaber-energie.nl.

Andere mogelijkheid: bezoek het energiecafé : eens in de 2 weken in de foyer van Cultuurhuus Braakhekke. Bestuursleden van Noaber Energie en twee energiecoaches staan klaar om je vragen te beantwoorden.

Kijk mee hoe onze energiecoaches te werk gaan. Samen met jou kijken ze waar verduurzamingskansen liggen voor jouw huis!

Een succesverhaal van David: met kleine stappen een groot duurzaamheidsresultaat behalen!

De klimaatverandering roept ons op tot actie! De CO2 uitstoot moet omlaag door ons energiegebruik drastisch te beperken en door, voor wat er overblijft, over te stappen op duurzame energie. Noaber-Energie draagt bij met het produceren van duurzame energie (zonnedaken, mestvergisting). Maar de eerste stap, het voorkomen van onnodig energiegebruik, is net zo hard nodig! Wij willen heel graag de inwoners van Bathmen ondersteunen bij de verduurzaming van hun huizen. Wie er alleen voor staat, vindt het al gauw een hele klus. Wie het samen doet, ondervindt steun van elkaar. En wie het samen doet, met deskundige hulp, kan ineens bergen verzetten.  

Kansen en mogelijkheden

Onze coöperatie werkt samen met een buurt plannen uit. Bewoners kunnen zich inschrijven voor een inspectie van de spouwmuur met een endoscoop (kijkapparaat), een warmtemeting van de woning met een infraroodcamera, en een dakinspectie. Ook is er informatie en praktische hulp voor geinteresseerden in groene daken en afkoppeling van regenwater. Het begint te borrelen!

Natuurlijk is er de vraag naar de financiële kant. Niemand zal ontkennen dat er geld mee gemoeid zal zijn, maar: er zijn subsidieregelingen. Kijk voor details bijvooorbeeld op:

https://www.deventer.nl/energiesubsidie voor de investeringssubsidie duurzame energie, de energiebespaarlening van het nationaal warmtefonds, de verduurzamings-subsidies voor verenigingen van eigenaren, de subsidie Kleintje Duurzaamheid voor woningeigenaren, en “Deventer helpt isoleren” voorwoningeigenaren met een kleine beurs

 https://www.deventerenergie.nl/energieloket , de infoplek van onze zustwrorganisatie in Deventer

 https://www.deventerstroomt.nl : een heel alfabet vol duurzaamheidsthema’s, van “Aardgasvrij” tot en met “ZOnnepanelen”

 https://www.energiesubsidiewijzer.nl van Milieu Centraal, met een samenvatting van de beschikbare subsidies en leningen per gemeente

 https://www.rvo.nl/isde : de “Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing”, voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers (zie volgende link):

 https://www.rvo.nl/seeh voor info over de “Subsidie voor Verenigingen van Eigenaars” (SVVE), per januari de opvolger van de SEEH en ISDE voor Verenigingen van eigenaren (beetje veel afkortingen, sorry).

Volgende stap: Routekaart naar verduurzaming!

Begin 2022 maakten we in een aantal sessies een routekaart voor de Bathmense verduurzaming. Zie onder voor de afbeelding of klik op 2022 Routekaart Bathmen .

De volgende wijk die we willen bezoeken is de Oranjebuurt. We zijn op zoek naar enthousiaste buurtbewoners die met ons aan de slang willen.

Vanuit Noaber Energie doen mee: Arno Scholten, Alfons Groot Koerkamp (bestuur Noaber Energie), Henk Visser, Gerard Huisman (energiecoaches), Miranda Arendsen (gemeente Deventer).

Interesse? Mail naar info@noaber-energie.nl en we nemen contact op. Niet bang zijn om in een enorme klus verzeild te raken. Al heb je maar een slim idee, of een suggestie over andere kartrekkers in de buurt: alles is welkom!