Wijkverduurzaming: Samen aanpakken!

Kijk wat  er allemaal gedaan kan worden met behulp van onze energiecoaches.

Krijg je al zin? Ga naar https://www.gratisenergiecoach.nl/ of stuur een mail naar info@noaber-energie.nl.

Andere mogelijkheid: bezoek het energiecafé : eens in de 2 weken in de foyer van Cultuurhuus Braakhekke. Bestuursleden van Coöperatieve Vereniging Noaber-Energie U.A. (Noaber-Energie) en twee energiecoaches staan klaar om je vragen te beantwoorden.

De klimaatverandering roept ons op tot actie! De CO2 uitstoot moet omlaag door ons energiegebruik drastisch te beperken en door, voor wat er overblijft, over te stappen op duurzame energie. Noaber-Energie draagt bij met het produceren van duurzame energie (zonnedaken, mestvergisting). Maar de eerste stap, het voorkomen van onnodig energiegebruik, is net zo hard nodig! Wij willen heel graag de inwoners van Bathmen ondersteunen bij de verduurzaming van hun huizen. Wie er alleen voor staat, vindt het al gauw een hele klus. Wie het samen doet, ondervindt steun van elkaar. En wie het samen doet, met deskundige hulp, kan ineens bergen verzetten.  

Van wie kun je iets verwachten? We hebben een “Kerngroep verduurzaming”, bestaande uit:

  • Jochem Boeke – gemeente Deventer
  • Henk Visser – energiecoach Bathmen
  • Esther van Andel – gemeente Deventer, ondersteuning

Daarnaast is er een werkgroep energiecafé, bestaande uit:

Mijn naam is Arno Scholten. Getrouwd met Henny, 2 kinderen. We wonen al bijna 39 jaar in Bathmen. Ik heb 41 jaar in het Speciaal Basis Onderwijs gewerkt in Deventer. Toen we in 2019 via Noaber Energie zonnepanelen hadden aangeschaft, die op een boerendak lagen in Loo, heb ik me na enige tijd aangemeld bij Noaber als vrijwilliger. In het onderwijs heb ik wel geleerd dat ieder mens er toe doet en dat respect naar elkaar een groot goed is. We hebben de wereld te leen hebben moeten deze zo goed mogelijk beheren, ook voor onze kinderen. Daarom zit ik in de werkgroep voor een van de speerpunten van Noaber: verduurzaming van Bathmen..

Ik ben Alfons Groot Koerkamp en woon in Loo-Bathmen. Ik werk als ZZP’er, hoofdzakelijk als projectleider/werkvoorbereider op gebied van techniek en procesverbetering. Daarnaast ontwerp ik af en toe machines. In mijn vrije tijd zit ik oa bij de spookclub in Loo, een bedrijven excursieclub in Laren en een motortoerclub in Okkenbroek. En sinds eind 2020 dus ook bij Noaberenergie. Mijn interesse ligt vooral bij de techniek, in de breedste zin. Ik vind de combi van boeren en burgers ook mooi. De kennis die ik opgedaan heb bij de verduurzaming van mijn eigen woning hoop ik door te kunnen geven. Andersom hoop ik de kennis, opgedaan bij Noaberenergie, weer toe te kunnen passen in mijn werk. Ik zie de energietransitie als een uitdaging.

Ik ben Henk Visser en woon met mijn vrouw Henriëtte al 40 jaar in Bathmen. Na mijn werkzame leven in de automatisering ben ik in 2018 in aanraking gekomen met Deventer- Energie (DE). Ik heb binnen DE een opleiding gevolgd tot energie-coach en bezoek mensen thuis voor energie-advies. Samen kijken we naar de mogelijkheden van energiebesparing. De uitdaging is om het huis meer duurzaam en comfortabel te maken. Dit kan door grote, maar ook door kleine en betaalbare stapjes te nemen.  Door deze stapjes kunnen we ons dorp Duurzaam maken en goed achter laten voor onze kinderen en kleinkinderen. Verder kun je mij hardlopend en fietsend tegenkomen in Bathmen en omgeving.

Ik ben Gerard Huisman en heb een carrière in de techniek gemaakt, deels nog fossiele techniek! Ik vind de technische kant van woningverduurzaming een uitdaging en ga daarnaast graag het gesprek met bewoners aan. We hebben niet altijd direct een antwoord voorhanden. Als beginnende coöperatie heeft Noaber-Energie al de nodige ervaring met installatie van zonnepanelen en ook zijn ze druk met de produktie van biogas uit koemest. We begrijpen echter heel goed dat we de burger ook moeten helpen met verduurzaming thuis. Als we het antwoord niet weten hebben we een goed netwerk van deskundigen die ons kunnen helpen.

Mijn naam is Karel Maas Geesteranus. Sinds januari 2018 wonen mijn vrouw en ik in een mooie woonboerderij in Loo-Bathmen. Wij komen uit Amsterdam. Ik ben van beroep werktuigbouwkundige.
Vanaf 1980 ben ik werkzaam voornamelijk in de vliegtuigbouw- en defensie-industrie. Tot 1995 bij Fokker Aircraft B.V., daarna een uitstapje van 3 jaar naar Canada en vanaf 1998 bij het engineering consultancy bedrijf ADSE in Hoofddorp. Sinds juli 2021 ben ik formeel met pensioen.
Na het realiseren van de nieuwbouw van het NaoberLOOkaal in Loo is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik heb altijd interesse gehad voor het verduurzamen van woningen en had als één van de eersten in Amsterdam-Buitenveldert een flinke partij zonnepanelen op het dak, welke voor zeker 90% van de stroomvoorziening zorgden.
Ik wil mij middels het Energiecafé gaan inzetten voor de plattelands verduurzaming, d.m.v. bewustwording van energieverbruik, adviezen ter voorkoming van energieverspilling en adviezen ten aanzien van duurzame energieopwekking.

Ik ben Jochem Boeke en woon met mijn twee tienerdochters in Nijmegen, de mooiste en oudste stad van Nederland. Ik werk als Projectleider warmtetransitie voor de gemeente Deventer (is ook best een mooie stad…). In die rol help ik inwoners van Bathmen om hun woning te verduurzamen. Dat wil zeggen geld besparen, comfort verbeteren en bijdragen aan klimaatdoelen. Ik organiseer van alles om Bathmeners zo veel mogelijk te ontzorgen. Ik verbind mensen, ben resultaatgericht en ik voel me thuis in de energietransitie. In mijn vrije tijd ben ik redacteur van De Nijmeegse Stadskrant. Mijn achtergrond is in design, economie en bedrijfskunde. De enige schoenen die ik draag zijn Puma Suede Classic, ik heb ze in alle kleuren.

Interesse? Mail naar info@noaber-energie.nl en we nemen contact op. Niet bang zijn om in een enorme klus verzeild te raken. Al heb je maar een slim idee, of een suggestie over andere kartrekkers in de buurt: alles is welkom!

Kansen en mogelijkheden

Onze coöperatie werkt samen met een buurt plannen uit. Bewoners kunnen zich inschrijven voor een inspectie van de spouwmuur met een endoscoop (kijkapparaat), een warmtemeting van de woning met een infraroodcamera, en een dakinspectie. Ook is er informatie en praktische hulp voor geinteresseerden in groene daken en afkoppeling van regenwater. Het begint te borrelen!

Natuurlijk is er de vraag naar de financiële kant. Niemand zal ontkennen dat er geld mee gemoeid zal zijn, maar: er zijn subsidieregelingen. Kijk voor details bijvooorbeeld op:

https://www.deventer.nl/energiesubsidie voor de investeringssubsidie duurzame energie, de energiebespaarlening van het nationaal warmtefonds, de verduurzamings-subsidies voor verenigingen van eigenaren, de subsidie Kleintje Duurzaamheid voor woningeigenaren, en “Deventer helpt isoleren” voorwoningeigenaren met een kleine beurs

 https://www.deventerenergie.nl/energieloket , de infoplek van onze zustwrorganisatie in Deventer

 https://www.deventerstroomt.nl : een heel alfabet vol duurzaamheidsthema’s, van “Aardgasvrij” tot en met “ZOnnepanelen”

 https://www.energiesubsidiewijzer.nl van Milieu Centraal, met een samenvatting van de beschikbare subsidies en leningen per gemeente

 https://www.rvo.nl/isde : de “Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing”, voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers (zie volgende link):

 https://www.rvo.nl/seeh voor info over de “Subsidie voor Verenigingen van Eigenaars” (SVVE), per januari de opvolger van de SEEH en ISDE voor Verenigingen van eigenaren (beetje veel afkortingen, sorry).

Volgende stap: Routekaart naar verduurzaming!

Begin 2022 maakten we in een aantal sessies een routekaart voor de Bathmense verduurzaming. Zie onder voor de afbeelding of klik op 2022 Routekaart Bathmen .