Op deze bladzijde hebben we geprobeerd je de weg te wijzen in duurzaamheidsland. Lees de tekst, download de Bathmense Duurzaamheidskrant of kijk op de 24 tips !
Oriëntatie en advies
Energiecafé Bathmen
Om de twee weken opent cultuurhuus Braakhekke op zaterdagmorgen 10 uur haar deuren voor Bathmenaren met vragen over de energietransitie. Energiecoaches van De Coöperatieve Vereniging Noaber-Energie U.A. (Noaber-Energie) geven praktische hulp en slimme adviezen over verduurzaming en isolatie van je woning waardoor je energieverbruik omlaag gaat.
https://noaber-energie.nl/energiecafe/
Gratis Energiecoach
Nodig gratis een onafhankelijke energiecoach uit van Noaber-Energie. Deze biedt hulp bij energiebesparing en het verbeteren van je woning. Met alle tips en suggesties op maat (thuis of via Zoom) weet je waar je kunt beginnen om de energieprestaties van je huis te verbeteren.
Natuurlijk kan je ook kiezen voor een betaalde energieadviseur voor professioneel maatwerkadvies. Dat kan handig zijn als je in een bijzonder huis woont of specifieke wensen hebt.
www.noaber-energie.nl of (voor Deventer) https://www.gratisenergiecoach.nl/ .
Duurzaamheidscentrum Deventer
Verduurzaming kan echt eenvoudig zijn. Heb je hulp en inspiratie nodig? Stap eens binnen bij het Duurzaamheidscentrum aan het Grote Kerkhof in Deventer. Daar krijg je gratis energieadvies en denken ze met je mee over praktische uitvoering en de betaalbaarheid van de klussen van jouw keuze.
Deventer energieloket
Bij het gemeentelijk energieloket stel je al je vragen over zonnepanelen, isolatie, subsidie en financiering. Maak meteen een gratis afspraak met een energiecoach die alle mogelijkheden kent om energiebesparende en comfortverhogende maatregelen te nemen.
Milieu Centraal
Energie besparen is niet ingewikkeld, als je weet waarop je moet letten. Slimme bespaartips en alles over isolatie, zonnepanelen en duurzaam verwarmen vind je op deze website.
Verbeter je huis
Vul de verbeterjehuis-check in en ontdek met welke maatregelen je huis duurzamer en energiezuiniger wordt. De Rijksoverheid zette samen met Milieu Centraal alle verbeteropties op een rij en geeft tips voor het aanvragen van offertes, leningen en subsidies.
Financiële ondersteuning en subsidies
Alle Deventer-subsidies op een rij
Op de website van het regionaal energieloket vind je een actueel overzicht van alle subsidies die er in Deventer zijn. Het overzicht is voor inwoners met een koopwoning, en voor verhuurders (ook de particuliere).
www.regionaalenergieloket.nl/deventer/subsidies
Hieronder een paar van de meest voorkomende subsidies
Ondersteuningsloket Energie
Maak je je zorgen over het betalen van een hoge energierekening? De gemeente Deventer biedt ondersteuning aan inwoners die hulp kunnen gebruiken. Denk aan een aanvullende bijdrage of een gratis isolatiemaatregel.
www.deventer.nl/ondersteuningsloketenergie
Deventer Helpt Isoleren
Heb je een kleine beurs, een slecht geïsoleerde koopwoning, een inkomen onder 140% van de bijstandsnorm en weinig spaargeld? Dan heb je recht op één gratis isolatiemaatregel van de gemeente Deventer. Een aannemer isoleert dan jouw woning en dat scheelt je zomaar honderden euro’s per jaar op de energierekening. Je huis wordt comfortabeler én je draagt bij aan een beter klimaat. Check de voorwaarden en meld je aan op deventerhelpt.nl.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)
Met ISDE regelt de overheid subsidie tot ongeveer 15% van de kosten voor het nemen van één isolatiemaatregel. Bij twee of meer maatregelen gaat het om ongeveer 30% van de kosten. Er wordt ook subsidie verleend voor investering in (hybride) warmtepompen, zonneboilers, aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en vijf typen isolatiemaatregelen.
www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren
Subsidie Kleintje Duurzaamheid
De gemeente Deventer heeft een subsidiepotje om je te ondersteunen in de oriëntatiefase en bij het verkennen van mogelijkheden rond duurzaamheid. Het gaat om financiële ondersteuning van initiatieven zoals (informatie) bijeenkomsten, informatiemateriaal en advieskosten.
www.deventer.nl/kleintjeduurzaamheid
Energiebespaarlening Nationaal
Het Warmtefonds is een initiatief van de Rijksoverheid. Woningeigenaren kunnen tussen de € 1.000 en € 65.000 lenen voor verduurzaming. Er zijn ook leenmogelijkheden voor eigenaar-bewoners met beperkte leenruimte.
Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)
www.rvo.nl/subsidies-financiering/svoh
Subsidie afkoppelen regenwater
Regenwater is schoon water dat we goed kunnen gebruiken voor onze kamer- en tuinplanten en om verdroging tegen te gaan. Het is dan ook jammer dat veel regenwater nog via de regenpijp in het riool verdwijnt en zich mengt met vervuild water. Is uw huis of bedrijfspand aangesloten op het openbaar gemengd rioolstelsel, dan kunt u uw regenpijp afkoppelen van de riolering. U kunt hier subsidie voor aanvragen. Gaat het om een nieuwbouwhuis of nieuw bedrijfspand? Dan is uw pand waarschijnlijk al afgekoppeld van het riool en kunt u geen subsidie krijgen.
www.deventer.nl/afkoppelsubsidie
Subsidie Groene daken
Een extensief groen dak is meer een siertuin en begroeid met kruiden, grassen en/of planten. Een groen dak heeft vele voordelen. Het verbetert de luchtkwaliteit, dempt straatgeluid, isoleert en verkoelt, houdt regenwater vast, is onderhoudsvriendelijk en levert voedsel voor vlinders, bijen en vogels.
www.deventer.nl/groendak-gevel
Hulp bij uitvoering
Woab verduurzamingsspecialist
Ben je op zoek naar specialisten die alle verduurzamingsmaatregelen voor je uitvoeren en het financiële deel regelen? Op de website van Woab vind je alle diensten en tarieven.
Verduurzamingsmarkt Transform
De gemeente Deventer werkt samen met Apeldoorn, Zwolle en Zutphen onder de naam Transform. Het doel is verduurzamen makkelijker te maken, wat je ook wilt aanpassen aan je huis, straat of wijk. Op de website vind je informatie en kwalitatieve aanbieders uit de regio.