Coöperatieve Vereniging Noaber-Energie U.A. (Noaber-Energie) en Energie VanOns

Noaber Energie heeft van 2019 tot 2023 samengewerkt met Engie. Mede door die samenwerking zijn 6 zonnedaken in produktie gekomen en hebben we mooie verduurzamingsprogramma’s opgestart. Engie heeft echter besloten dat hun samenwerking met energiecoöperaties niet meer hun kernactiviteit zal zijn.

We hebben een nieuwe samenwerking gevonden met    . Energie VanOns  dus.

De energieleverancier:

  • – koopt de door onze coöperatie opgewekte energie en maakt deze energie beschikbaar via het electriciteitsnet
  • – verrekent voor de eerste 4 daken (Kiekebosdak, Arkelsteijndak, de Meyer-dak,  Erve de Eersteling-dak) het belastingvoordeel Regeling Verlaagd Tarief (Postcoderoos) op de jaarafrekening. Vanaf het dak van te Boekhorst in Lettele wordt gesubsidieerd vanuit de SCE-regeling (Subsidiëring Coöperatieve Energie-opwekking). Participanten bij dat dak ontvangen hun winstdeling op een andere manier (regelrecht als winstuitkering van de coöperatie).
  • – betaalt per lid een vergoeding aan Noaber Energie als het coöperatielid ook thuis energie van hen betrekt
  • – helpt leden bij de overstap als zij dat wensen.

Energie VanOns biedt aan haar klanten thuis de keuze tussen een 1 jaar vast tarief, een coöperatief contract (half jaar prijsvast), variabel tarief en dynamisch tarief. Dynamisch tarief betekent dat je voor stroom betaalt wat de marktprijs van dat moment is. Als je bereid bent daar geestelijke energie in te steken dan kun je brood bakken en de was drogen als de stroomprijs zeer laag is (zonnige dag met een fiks windje) en op die manier stroom inkopen tegen minimale kosten. Voor bezitters van zonnepanelen op hun eigen dak schuilt daar een adder onder het gras: je panelen leveren ook stroom tegen een vaak erg lage prijs, dus dan schiet je jezelf in de voet. Laat je dus voorlichten over de werking van met name een dynamisch tarief!

NB: er worden ook modelcontracten aangeboden. Het is niet aan te raden die af te sluiten (Energie van Ons waarschuwt daar ook zelf voor) omdat er een hoog vastrecht bij hoort en daarmee niet voordelig is.

Onze coöperatie ontvangt jaarlijks een vergoeding voor de leden die overgestapt zijn naar Energie VanOns. Die vergoeding zal, voor leden die zowel gas als stroom afnemen, € 75 per jaar bedragen. Van dat bedrag zal een derde aan het lid worden uitbetaald en twee derde ten goede komen aan ontwikkeling van nieuwe duurzaamheidsprojecten.

Interesse in stroom en gas van Energie VanOns? Klik op  

Energie VanOns

Kan ik ook bij mijn huidige energieleverancier blijven?

Jazeker!  Alleen: bij de oude postcoderoosregeling (bij Kiekebos, Arkelsteijn, De Meyer en De Eersteling) is het van belang om te controleren of de energiemaatschappij meedoet aan de verrekening van de energiebelasting (vrijwel allemaal doen ze dat). Kijk op werkt-je-energieleverancier-mee  om te zien of jouw leverancier meedoet. Deelnemers aan de nieuwe postcoderoosregeling (De Lange Pier en Moatman) krijgen hun rendement van de coöperatie, via jaarlijkse winstdeling).