25 april 2020: Deventer Stroomt

Gratis en met korting energie besparen

 

De gemeente Deventer heeft € 810.000 subsidie gekregen van het Rijk uit de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Hiermee kan de gemeente dit jaar inwoners ondersteunen met gratis producten, kortingsacties en advies om energie en geld te besparen.

 

Particuliere woningeigenaren kunnen gratis energie besparende producten aanvragen, advies krijgen van een wooncoach of regenwaterambassadeur of hulp bij een Energy- of BuurtParty. Ook kunnen zij korting krijgen op een energiescan van hun huis en slim inregelen van hun cv-installatie. De regeling wordt uitgevoerd samen met Buurkracht, De Ulebelt, Deventer Energie Coöperatie, Noaber-Energie, Regionaal Energieloket, Mulder Installatietechniek, bewonersgroepen en Deventer energieadviseurs.

 

Energie en geld besparen

Wethouder duurzaamheid en milieu, Carlo Verhaar: “Met deze subsidie kunnen heel veel huishoudens gratis en met korting kleine en grote stappen zetten om hun energieverbruik te verminderen. Zo sparen ze geld en helpen ze het klimaat. Het zijn roerige tijden, maar misschien is dit een goed moment om ook eens na te denken over energie besparen. Met de gratis producten kun je in ieder geval zelf al thuis aan de slag.”

 

Gratis

Woningeigenaren kunnen via het Regionaal Energieloket gratis een actiepakket ter waarde van € 20,- samenstellen en thuis laten bezorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen uit een combinatie van een brievenbusborstel, radiatorfolie, een ledlamp en zelfklevende tochtstrips.

 

Energy- of BuurtParty

Inwoners die thuis een EnergyParty of in de buurt een BuurtParty willen organiseren, kunnen terecht bij Buurkracht, De Ulebelt of in Bathmen bij Noaber-Energie. Zij helpen kosteloos met gespreksleiders en informatie om te kijken wat de mogelijkheden zijn om (samen) energie te besparen, op te wekken, gezamenlijk offertes op te vragen en materialen in te kopen.

 

Coach of ambassadeur

Een wooncoach van de Deventer Energie Coöperatie komt bij mensen thuis langs, geeft gratis advies of hulp bij het nemen van maatregelen om energie te besparen en weet welke subsidies, leningen en bouw- en installatiebedrijven er zijn. Een regenwaterambassadeur van De Ulebelt geeft bewoners gratis advies over het (laten) afkoppelen van de regenwaterafvoer, de aanleg van een wadi of een groen dak.

 

Inwoners die zelf al energie- en/of regenwatermaatregelen hebben genomen en anderen willen helpen en inspireren, kunnen zich aanmelden om zelf coach of ambassadeur te worden.

 

Met korting

Met een goed afgestelde cv-installatie kunnen woningeigenaren het gasverbruik met 10% tot wel 20% verminderen. Woningeigenaren in Deventer krijgen € 100,- korting op dit ‘waterzijdig inregelen’. Dat inregelen wordt uitgevoerd door medewerkers van Mulder Installatietechniek.

 

Daarnaast ontvangen woningeigenaren in Deventer € 100,- korting op een energiescan. Ze krijgen een adviesrapport met de huidige energiesituatie, adviezen om energie te besparen of duurzaam op te wekken en informatie over kosten, subsidies en financieringsmogelijkheden. De energiescan wordt uitgevoerd door een Deventer energieadviseur.

 

Corona

Om het risico op coronabesmetting te beperken, lopen afspraken voor huisbezoeken en thuis- en buurtbijeenkomsten voorlopig anders dan normaal. Gekeken wordt naar andere mogelijkheden om een advies uit te kunnen brengen, werkzaamheden uit te voeren of bijeenkomsten te organiseren.

 

Deventerstroomt.nl

Meer informatie over alle acties, de voorwaarden en de bestel- en afspraakmogelijkheden zijn te vinden in bijgaande Actiekrant Deventer Stroomt of op www.deventerstroomt.nl/acties