16 december 2021: De biogaspijpleiding van Oxe naar Deventer is een feit!

Op een ietwat druilerige woensdagmiddag 16 december 2021 werd in buurtschap Oxe door wethouder Liesbeth Grijsen de plechtige openingshandeling verricht van de aan te leggen biogaspijplijn van Oxe naar het industrieterrein Kloosterlanden. Met vaste hand, en met een hééél klein beetje hulp van de firma Flierman die de leiding legt, bracht de wethouder een rol gasleiding op zijn plaats. Symbool voor een leiding van buurtschap Oxe naar Deventer, waardoor twee Deventer bedrijven (For Farmers diervoeders en GD-Gezondheidsdienst voor Dieren) van duurzaam biogas uit mestvergisting worden voorzien.

De vijf deelnemende veehouders in Oxe (Hans Nijkamp, Rick Schoneveld, Lennart Lamberts, Christian Muilerman en Jan Willem Beekhof) rekenen erop dat de pijpleiding zelf het net zo mooi gaat doen, vele jaren lang.

Het project krijgt twee grote voordelen: biogas produktie als vervanging van fossiel gas, en hopelijk in de nabije toekomst, gebruik van het digestaat (het residu na vergisting) als grondstof voor bemesting, waardoor veel minder kunstmest gebruikt zal kunnen worden. Twee maal mooie milieuwinst!

Karel Horn (Noaber Energie), Pamela van den Berg (gemeente Deventer) en Rick Schoneveld (een van de deelnemende veehouders) kijken naar de verrichtingen van de wethouder…

René Cornelissen van CCS energie-advies ( ccsenergieadvies.nl/ ) en Christian Muilerman (namens de deelnemende boeren) geven de uitgenodigde gasten uitleg over het project. CCS is de technisch adviseur van de BV “Oxe Geeft Gas” die de boeren opgericht hebben.

Jan Willem Beekhof (een van de deelnemende veehouders) en Pamela van den Berg (gemeente Deventer) worden het goed eens vandaag!

En als het werk gedaan is, is er Oxe-taart….

Meer weten? Mail naar 
christian@muilermanmelkvee.nl of karel.horn@noaber-energie.nl .