20 april: opening biogashub Oxe Geeft Gas

Met een luide maar ‘groene’ knal (biogas in een carbid-pot!)  is vandaag de biogashub van vijf melkveehouders uit buurtschap Oxe (Deventer) officieel in gebruik genomen. ‘Oxe Geeft Gas’, een samenwerking tussen deze vijf melkveehouders en drie bedrijven, produceert en levert biogas dat is gemaakt van de koeienmest op deze vijf melkveebedrijven. Met dit duurzame alternatief voor aardgas worden branchegenoten Royal GD en ForFarmers middels een directe pijplijn van het boerenerf naar hun bedrijven enkele kilometers verderop voorzien van biogas. Royal GD verwarmt er het kantoor mee. ForFarmers benut het biogas door de stoomketel in de fabriek ermee te verhitten, waarmee in het productieproces van het koeienvoer de grondstoffen tot brokken worden geperst.

Hans Nijkamp, melkveehouder en initiatiefnemer van Oxe Geeft Gas: “We zijn trots om zo een praktische en positieve bijdrage te leveren aan de energietransitie. Als vijf boeren leveren wij met elkaar circa 1 miljoen kuub biogas aan de industrie. Mest is op deze manier geen afvalstroom maar een energiebron. Op onze vijf bedrijven wordt de mest in de monomestvergister voor een deel omgezet in biogas. Die leveren we rechtstreeks via een pijplijn aan onze branchegenoten GD en ForFarmers. Het andere deel is droge meststof, wat weer een alternatief is voor kunstmest. Een schoolvoorbeeld van kringlooplandbouw.”

Niet alleen de huidige leverantie aan de bedrijven zal een positieve impact hebben voor de duurzaamheid in onze regio. Het project is ook een voorloper van een grootschaliger biogas-project waarmee De Coöperatie Noaber-Energie in de toekomst gas aan het openbare net, en daarmee aan Bathmense huishoudens, hoopt te leveren. Hieronder enkele impressies:

Enkele betrokkenen praten onderleiding van Noaber-Energie bestuurder Chris Lemmens de belangstellenden bij

Bij alle deelnemende boerderijen komt een informatiebord te staan.