Op weg naar een duurzaam platteland
Sinds 2022 loopt een pilotproject in onze omgeving op gebied van het verduurzamen van boeren erven en omgeving. In een eerste fase wordt gekeken binnen Oxe en Zuidloo:
In Oxe en Zuidloo doet een aantal boeren mee met de zogenaamde GLB Pilot. GLB staat voor gemeenschappelijk landbouwbeleid. In deze pilot proberen boeren bovenwettelijke stappen te zetten op gebied van biodiversiteit, klimaat & energie en stikstof. Er doen in dit gebied 12 boeren mee. Met elke boer is een bedrijfsplan gemaakt met een aantal experimenten om stappen te zetten. Het gaat bijvoorbeeld om minder bemesten, bacterien toevoegen aan de mest, meer kruidenrijk grasland, nieuwe teelten zoals luzerne, aanleg van hagen en agroforestry of minder eiwit in het voer. De boeren wisselen onderling en met experts hun ervaringen, vragen en opgedane kennis uit. In gesprekken met Willem Rienks, Elise Stegenhuis en Ellis Lugtenberg, 12 boeren en enkele omwonenden is onderzocht welke concrete stappen te zetten zijn en wat het resultaten daarvan zouden kunnen zijn.
Tussen januari en mei 2024 zijn via een strak proces (zie plaatje hieronder) 4 thema’s uitgediept:
De vier thema’s zijn:
- Biodiversiteit in het gebied in balans (bloemrijke perceelranden, aangepast maaibeleid, toename van het aantal houtwallen, slootjes en boomranden)
- Opwek en gebruik van duurzame energie
- Verminderen van stikstof uitstoot
- Perspectief voor boeren (familie)bedrijven
De uitkomst van dit eerste deel van het proces heeft concrete doelstellingen opgeleverd op deze 4 gebieden. Een voorbeeld daarvan is de mogelijkheid om in het gebied de stikstof uitstoot met zo’n 40% te verminderen.
We zijn reuze trots dat we met elkaar in staat zijn om goede doelstellingen te formuleren die van onderop gedragen worden: een echte “BattumUp” aanpak dus!
Oxe Zuidloo is vanuit de provincie Overijssel koplopergebied waarbij gezocht wordt naar verdere invulling van biodiversiteit, klimaat en stikstof. Net zo belangrijk is het ontwikkelen van perspectief voor de blijvende boerenbedrijven. De boeren, een aantal burgers en belangenpartijen heeft zelf een plan gemaakt met concrete acties. Met de provincie Overijssel wordt gekeken hoe deze stappen ook daadwerkelijk kunnen worden gezet. Naast wat geld gaat het daarbij ook om vergunningen en grondruiling. Zowel in Provincie Overijssel als op het ministerie van LNV is men enthousiast over ons proces. Nu maar hopen dat we ook de financiële middelen krijgen om het vervolg op te kunnen pakken!
In een volgende fase willen we onze inwoners nog meer bij het traject gaan betrekken. Het is ten slotte ook onze omgeving die we graag nog mooier willen maken.
Meer weten: https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/project/salland-loont/ !