6 maart: BattumUpdate in Boode

Beste deelnemers aan de BattumUP-Date avond op 6 maart,

Graag houden we jullie op de hoogte van alle mooie zaken die we binnen het BattumUp project oppakken en realiseren. Dit natuurlijk als resultaat van de mooie avond die we met elkaar gehad hebben op 6 maart.

Tijdens de avond hebben we jullie meegenomen bij alle zaken die we op dit moment hebben lopen maar ook in de reden achter al die activiteiten.

Eerst hielp Lonneke ons in de stemming te komen met haar welkomstlied. Daarna liet weerman Reinier  vd Berg ons zien welke uitdagingen er zijn om onze (klein)kinderen ook een mooie, leefbare wereld achter te laten. Door de temperatuurstijging van de aarde (vrijwel zeker meer dan 1,5 graad) krijgen we zowel extremere droogte perioden als extremere neerslag; watermanagement wordt cruciaal. Hij liet ons zien dat we zeker ook zelf iets kunnen doen om dit te bereiken.

Verduurzaming van woningen en Groen gas productie werden toegelicht door Karel Maas Geesteranus, Harm van Schooten en Henk Kloosterboer. We maken daar als dorp grote vorderingen: vergeleken met 2020 verbruiken we al 30% minder aardgas! Goed op weg dus! Maar er is meer nodig om in 2030 helemaal van het aardgas af te zijn.
Op dit moment wordt een juridische structuur gevormd ism notariaat Salland om de Groen Gas BV op te kunnen richten. Acht boeren gaan meedoen. Het is een traag proces geworden, deels door de moeite die het kost om financiering rond te krijgen (de Rabobank, die goed verdiend heeft aan landbouw, wenst weinig risico te lopen hierbij) en deels omdat de overheid weer nieuwe eisen heeft bedacht inzake de omgevingsvergunningen. We komen er wel, maar het is een taai proces!

Elise Stegehuis, Hans Nijkamp en Gerjan Ananias lieten zien waar we staan in aanpak om in onze omgeving stikstof uitstoot te verminderen, biodiversiteit te vergroten en boeren familie bedrijven een goede toekomst te geven. Binnenkort wordt 3 kilometer aan bomen/hagen aangeplant, ter waarde van € 125,000. Bewoners zijn bereid om mee te helpen als vrijwilliger (vele handen werden opgestoken).

In het gesprek met wethouder Marcel Elferink kwamen de problemen naar voren die we ervaren met overheden om echte vorderingen te maken. De gemeente Deventer helpt ons daarbij gelukkig volop (onder andere als sponsor van deze avond). Marcel Elferink legt uit dat er heel veel gedaan wordt dat niet direct voor de buitenwereld zichtbaar is (aanleg van robuustere infrastructuur voor water en electriciteit). Provincie en Rijk in beweging krijgen is een veel grotere uitdaging.

Jochem Boeke speelt een belangrijke rol in het verbinden van bewoners in Bathmen met onze doelstellingen. In de hal stond hij met voorbeelden van vorige acties en zijn aardgas prijsvraag: voorbeelden hoe we in contact proberen te komen met bewoners voor vervolg stappen. De organisatie van deze avond (samen met Romy van Zijl en Reineke IJspeert) is daar ook een voorbeeld van. Ten onrechte heb ik daar in mijn bedankjes geen aandacht aan besteed op de avond: zeer slordig!

Kleine windmolens op boerenbedrijven komen binnen bereik nadat de gemeente in januari jl het bestemmingsplan buitengebied heeft gewijzigd; kleine molens met een ashoogte tot 30 meter kunnen nu geplaatst worden. Inlichtingen desgewenst bij albert.baarslag@noaber-energie.nl .

 

We denken heel positief terug aan deze avond, vooral door jullie grote opkomst en de positieve reacties op onze vragen. Wij krijgen daar weer de energie van om door te gaan!

We gaan jullie informeren maar ook betrekken bij de vervolg acties: ook daar hopen we op jullie positieve bijdrage! Onze voornemens:

  • Regelmatige nieuwsbrief over de vorderingen, kijk ook regelmatig op https://noaber-energie.nl/
  • Crowdfundingsactie voor aanplant bomensingel
  • Gesprek gemeente-provincie opstarten om knelpunten bij vergunningen weg te nemen
  • Meer huishoudens bereiken voor gratis energie-advies

Karel Horn